10 Tehnici de a Atrage Mai Multe Comentarii pe Blog

11 octombrie 2007
  Numai 1 din 100 de cititori vor lasa probabil un comentariu celor scrise mai jos…. 
 
  In cele de mai jos voi enumera 10 modalitati de a creste rata de participare a vizitatorilor la sectiunea de comenturi de pe blogul vostru.
 
  Ultimul studiu al lui
Jakob Nielsen arata ca 90% utilizatorii comunitatilor online pandesc(observa fara a contribui), 9% contribuie "putin" si numai 1% care contribuie cu adevarat.
 
  Deci 1% din vizitatorii vostri contribuie in mod frecvent la blogul vostru pe cand restul sunt in cel mai bun caz cei care contribuie ocazional.
 
  Studiul nu este numai despre blogging asa ca numerele de mai sus pot fi mai mari sau mai mici si vor varia cu siguranta de la site la site – dar principiul este adevarat.Marea majoritate a userilor parasesc un blog fara a lasa un comnet sau a contribui  in orice fel(motiv pentru care unii blogeri inchid sectiunea de comentarii )
 
 Pana la un anumit punct adevarul este acesta si asa stau lucrurile. Probabil va trebuie sa ne obijnuim cu ideea asta – dar cand vine vorba de comenturi sunt moduri de a incuraja mai multa interactivitate pe blog.
 
  10 Moduri de a Creste Numarul de Comenturi pe Blog
 
   1.Invita Comentariile – Am observat ca atunci cand invit oamenii sa lase comentarii, oamenii lasa in numar mai mare decat atunci cand nu ii invit.Acest lucru mi se pare ciudat cateodata pentru ca cititorii mei oricum stiu ca pot lasa comentarii – dar cred ca pana la un anumit punct acesta invitatie lasata intr-un post declanseaza un raspuns. Sa nu uitati ca blogul vostru poate vizitat de utilizatori noi,nefamiliarizati cu bloggingul  si nu  stiu ca pot lasa comenturi sau nu stiu cum sa le lase – fati un sistem simplu si bine pus la punct de comentarii pentru a-i ajuta sa lase comenturi.
 
   2.Pune intrebari – Includerea anumitor intrebari specifice in posturile voastre ajuta cu siguranta la cresterea numarului de comentarii. Am vazut ca includerea unei intrebari in titlul postului este un mod foarte bun de a obtine un raspuns de la cititori din moment ce ii pui sa se gandeasca la o intrebare chiar din primele momente ale postului.
 
  3.Lasa un final deschis – Daca spuii tot ce e de zis despre subiectul postului  tau este mai putin probabil ca ceilalti sa isi adauge opiniile lor din moment ce tu ai acoperit si eventualele lor raspunsuri si adaugari. Din moment ce nu ai vrea sa lasi prea multe lucruri nescrise este si o arta de a scrie posturile in asa fel incat sa le lasi deschise cititorilor tai sa fie si ei la randul lor experti.
 
  4.Interactioneaza cu comentariile lasate – Daca tu nu esti binevoitor sa folosesti sectiunea ta de coment de ce ar face-o cititorii ? Daca cineva lasa un coment raspunde-i. Acest lucru devine mai greu pe masura ce blogul tau va creste, dar este o particularitate foarte importanta in special la inceput aratand cititorilor ca parerilor lor sunt valorate, creeaza o mica comunitate prin interactivitate si da impresia celorlalti cititori ca sectiunea de comenturi este un loc foarte activ pe care tu ca bloger il pretuiesti. Pe masura ce sectiunea de comentarii creste te vei gasi in situatia de a fi mai putin activ pe masura ce cititorii tai vor lua controlul raspunzand intrebarilor formand o mica comunitate – dar nu ignora complet comentariile lasate.
 
  5.Impune limite – Creeaza un sistem (comment policy)  prin care sa iti comunici cititorilor tai anumite limite care le impui. Poti sa impui/comunici faptul ca spamul nu este admis iar ca acel comment va fi sters sau faptul ca linkurile irelevante nu sunt admise dar ca linkurile relevante in comenturi sunt incurajate etc. totul depinde de tine. O sectiune de commenturi bine moderata si amenajata care nu contine spam care are de a face cu oameni care ies in fata cu lucruri intesante de citit este un lucru atractiv pentru cititori.Personal nu am nimic impotriva ca oamenii sa isi exprime opiniile unul despre celalalt in comentarii dar cand vad ca lucrurile incep sa o ia razna intervin incercand sa repar situatia(foarte rar sterg commenturi care nu sunt spam). Am observat ca oamenii raspund pozitiv acestui lucru iar ca rezultat commenturile raman in general constructive.
 
  6.Fii umil – Am vazut faptul ca cititorii raspund mai mult posturilor in care iti arati slabiciunea,esecul si lipsurile din cunostintele tale spre deosebire de posturile in care apari ca fiind atotstiutor asupra subiectului in discutie. Oamenii sunt atrasi de umilinta si este mai probabil ca sa raspunda decat posturile scrise pe un ton de superioritate, o persoana care e putin probabil sa raspunda comentariilor lor.
 
  7.Fii amabil – Frate cu a fi umil este amabilitatea. Sunt momente in care tu ca si blogger vei gresi cu ceva in posturile tale.Poate fi o greseala gramaticala,poate ceva nefondat in argumentele tale sau orice alt aspect. Cand cineva lasa un coment in care te pune in situatia de a fi gresit ceva este foarte usor de a raspunde devensiv. Cu totii stim ce fel de certuri poate genera un astfel de raspuns. Poate nu va este usor – un raspuns amabil asupra comentariului in care sa recunosti ca tu ai gresit si ca ceilalti au dreptate ii poate scoate la iveala pe cei ce "pandesc" convingandu-i sa lase si ei la randul lor un comentariu.
 
  8.Fii controvertial? – Am pus semnul intrebarii deoarece nu merge intotdeauna(si personal evit acest lucru) – Controversa este o modalitate cunoscuta si recunoscuta de a aduce
trafic pe blog. Cum controversa de idei este insa destul de dificil de
obtinut, mult mai simplu este sa folosesti stilul Gigi Becali sau
Vadim: atacul la persoana. Injura sau critica unul dintre bloggerii mai
vechi si, daca face greseala sa iti raspunda, ai trafic instantaneu. Pe
cat posibil, fa-o pe o tema care e si ea la fel de controversata, ca sa
poti sustine ca de fapt tu nu critici omul ci ideea. Cum o parte din
cei care citesc blogul celui criticat nu sunt de acord cu el, te
trezesti rapid cu abonati la feed-uri.
 
  9."Rasplateste" comentariile -  Sunt multe moduri de a recunoste si de a "rasplati" comentariile bune, moduri care incept de la simpla adaugare a unei remarci de genul "comentariu foarte bun" pana la a sublinia sau de scrie in alte posturi despre acea persoana.
 
  10. Fa in asa fel incat comentariile sa fie simplu de lasat – Las multe comentarii pe multe bloguri care le citesc saptamanal sau zilnic, dar este o situatie in care foarte rar las un coment – chiar daca postul merita – bloguri care imi cer autentificare pentru a putea lasa un comentariu. Poate ca imi este , sau poate ca nu vreau sa las detaliile mele – dar atunci cand o sectiune de comentarii care necesita inregistrare mai mult ca sigur ( 95%  sau mai mult) plec de pe acel blog fara a lasa comentariul care vroiam. Desi inteleg in totalitate tentatia de a avea un astfel de sistem(pentru a combate spamul in majoritatea cazurilor) ceva in mine nu rezista participarii la unei astfel de sectiuni de comentarii. In registrare este un pas care il pui in fata cititorului pe care desi unii il vor face multi, majoritate isi vor intoarce capul si vor pleca. Tine sectiunea de comentarii simpla si usor de folosit.
 
Deci ce parere ai ? Ai reusit sa cresti numarul de comentarii de pe blog  ? – trebuia sa intreb –

Tags:Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X